24/05/2020

Sydpå i vestenvind

Søndag morgen blev brugt til en gang afslapning og langsom klargøring af vores pakkenelliker.
Haderslev domkirke set fra Damparken.
Kl 10:30 lettede vi i den meget friske vestenvind, men da vi fortrinsvist skulle sydpå, blev det til en acceptabel sidevind. Der kom regnbyger men ingen, der rigtig gav noget væde.
I den sydlige udkant af Haderslev findes denne trafikale specialitet, som burde være meget udbredt: En to-etagers rundkørsel. Biler, lastbiler og lign. kører rundt på øverste etage, medens cyklister og andre bløde trafikanter benytter nederste etage.
En virkelig behagelig måde for en cyklist at komme igennem en ellers hektisk 5-vejs rundkørsel.
Den bastante Vilstrup kirke lå så smukt i landskabet. Tag og løgkuppel med spir var tækket med blyplader. Det bliver til mange og tunge kvadratmetre bly, hvor 1 kv.meter plade kun er 3mm tyk, men alligevel vejer 28kg. Et blytækket tag holder i 100-200 år afhængig af graden af luftforurening i området, og i Danmark findes der kun 2 blytækkermestre, som tager sig af landets omkring 1200 blytage.
Dagens landskabsfarver: Grøn, gul og grå. Her i et vue over Sønderballe med Sandvig i bageste baggrund.
Halvvejs gennem dagens etape blev vi suppesultne og søgte læ ved et bord i Kalvø bådehavn ved Genner Bugt. Menu: Aspargessuppe med ciabatta-boller og brie-ost.
Sydøst for Genner passerede vi en tunneldal med rigtigt stejle sider. Det gav fart nedad, og jeg max'ede ud på 52km/t. Opad på den anden side gik det tilsvarende langsomt i 1. gear.
Efter Løjt Kirkeby kom vi på sporet af en nedlagt jernbane og fulgte tracéet – nu omdannet til en perfekt og smuk cykelrute – lige ind i hjertet af Åbenrå.
Vi er nu underbragt i relativt luksuriøse rammer i Hotel Europa. Om lidt begiver vi os ud på jagt efter noget at spise, så vi kan samle pedalmuskler til morgendagens etape: Åbenrå => Kruså.
Ved 17-tiden søndag eftermiddag var Åbenrås lange gågade som blæst for alle andre end os.
Foran rådhuset holder Klippedyret vagt. Skabt af Claus Ørntoft i Moseløkkegranit.
Det traditionsrige Folkehjem, hvor bla. H.P. Hanssen holdt sine berømte taler, er p.t. afspærret pga. anlæggelse af Genforeningspladsen foran. Pladsen skulle have været klar om fem dage, når 100-års-festlighederne skulle begynde. Men corona har forsinket projektet og udsat 100-festerne. – Vi håber på bedre tider og et gevaldigt party næste år for en 101-årig genforening.
Åbenrå har også stolte traditioner som ringridningsby. Derfor er en del af byens lyskrydslys for fodgængere og cyklister omdannet til røde og grønne ryttere.