26/05/2020

Flensborg Fjord på langs

Vi begyndte dagens etape kl. 9:45 med et anerkendelsesværdigt besøg ved grænsekontrollen – dog med fornøden afstand.
Ved Kruså Korsvej står Kongestenen og fire små sten (hvis tekster er ved at blive malet op). Den 12. juli 1920 mødte Kong Chr. X på dette sted flere hundrede skuffede dansksindede flensborgere, som gerne ville hilse på "deres" konge. Chr. X som udtalte "I skal ikke blive glemt" til de fremmødte. De fire små sten er gamle grænsesten fra Kongeå-grænsen; to mærket Kr.Pr. (Königreich Preussen) og to mærket Kr.Dm. (Kongeriget Danmark).
Den smukke kystvej langs Flensborg Fjords nordside er spækket med pragteksemplarer af herskabelige villaer med en formidabel udsigt. Størst og flottest er nok "Monte Video" ved Sønderhav. Den rige købmand Gustav Möller fra Hamborg ejede denne mondæne bolig, som er fra 1889 og opkaldt efter hovedstaden i Uruguay, hvor han var konsul. I 1911 var den tyske kejser Wilhelm 2. på besøg i villaen.
Ud for "Monte Video" ligger Flensborg Fjords to eneste øer: Store Okseø (t.v.) og Lille Okseø. Den 28. oktober 1412 døde Dronning Margrethe 1 af pest ombord på et skib, som havde ankret op ved Lille Okseø. Dronningens lig blev begravet på den lille ø for en kort periode, med derefter blev hun bragt til Sjælland og genbegravet i Sorø Klosterkirke, – for endelig i 1413 som den første kongelige at blive overført til en sarkofag i Roskilde Domkirke.
Der står i Danmark omkring 600 "Genforeningssten" som denne nær Rønshoved. Ofte er mindeteksterne storladne og fyldt med national symbolik. Denne her er så oven i købet "lurmærket".
Hele morgenen havde været tåget, diset og kølig, men kl 11 brød solen igennem og varmede hurtigt landskabet op, netop som vi nåede frem til Gråsten Slot, hvor den velfortjente frokost blev indtaget ved den royale sø vis à vis Dronning Margrethe 2.'s sommerresidens, som p.t. er ved at få en overhaling inden sæsonen.
Det grå/hvide Gråsten.
Langs med Nybøl Nor er der stadigvæk mange teglværker i drift. Her er det Matzens Teglværk, der omsætter undergrundens fede ler til mur- og teglsten.
Ved indgangen til Skovgade ses dette ejendommelige skilt. Her er der sommer hele året, må man tro.
Det er i hvert fald sommerligt lige nu !
På Dybbøl Banke fanger dette obeliskagtige mindesmærke opmærksomheden.
"Finske, islandske, norske og svenske mænd stred som frivillige i kampene 1848-50 og 1864 for Sønderjyllands danskhed" – Det anede jeg ikke!
Dybbøl museet er corona-lukket 14 dage endnu ...
...  men Dybbøl Mølle maler stadigvæk – nymalet og smukt restaureret.
Da det i dag er den 26. maj (og dermed Kronprins Frederiks fødselsdag) flages der med det 36 kvadratmeter store splitflag på den 23 m høje flagstang.
Efter et honnør for prinsen og flaget rullede vi nedad Dybbøl Banke for at indtage Als og Sønderborg.
Valdemar den Store lod Søndre Borg bygge i 1169 som et værn mod Vendernes ødelæggende togter mod det danske rige. Borgen blev senere udbygget og forstærket. I pinsen 1340 blev junker Valdemar gift på borgen med prinsesse Helvig og senere samme år udråbt til konge, dvs Valdemar Atterdag.
Vi har cyklet lidt rundt i Sønderborg på denne herlige eftermiddag og bla. nydt den skønne havnefront.
Nu har vi slået os ned på Kongevej 96 i et ydmygt lille pensionat og har fået et beskedent værelse med udsigt direkte over til Dybbøl Mølle. Kan det blive bedre?
. . .
Har tilbagelagt 410 km på Østersøruten indtil videre. I morgen holder vi en fridag, men vi cykler nok alligevel en tur i lokalområdet.