19/05/2020

Sy'fyn

Efter en god morgenmad vinkede vi farvel til Thurø ... 
... og naboens fantastiske stynede poppel à la HC Andersens eventyr "Fyrtøjet".
Thurø, som var hjemsted for den kendte danske forfatter, Tom Kristensen, i en menneskealder, er fyldt med smukke og særdeles velbeliggende stråtækte bindingsværksidyller.
Tom Kristensen var gift med Ingeborg "Bosse" Weber, datter af Svendborgs førende familie.
Herover ses en af Weber-klanens mondæne villaer i Svendborgs allerbedste kvarter. Familieoverhovedet Theobald Christian Friedrich Weber tjente en del af sin rigdom ved engagementer i kryolitbrydningen i Ivittuut i syd-Grønland !! Så her har vi et "link" mellem Thurø, Tom Kristensen, Svendborg og Thing-familien.  –  Jeg mener ikke, at hr. Weber opfandt den allestedsnærværende Weber-grill, men mineralet weberit (som først blev fundet i Ivittuut) er derimod opkaldt efter ham.
Overalt i de kystnære bøgeskove var bunden nærmest dækket af blomstrende ramsløg, der udsendte en herlig og appetitfremmende løgduft.
I Svendborgs vestlige udkant var der et godt kig over til Bregninge kirke på Tåsinge-øens højeste punkt. Det høje spir på det høje tårn på den høje bakke vækkede glade minder fra mine drengeår, når familien var på udflugt til syd-Fyn med højskoleeleverne på denne tid. Min far fik alle eleverne op i spiret og fortalte vidt og bredt om hvad der var at se horisonten rundt. Jeg lyttede med store ører og lærte en del, som jeg vistnok stadigvæk husker.
Dette skilt får en til at sende en øm tanke til den legemsdel, der uafladeligt er i tæt fysisk kontakt med den hårde cykelsaddel km efter km.
Frokostpausen på denne blæsende, men smukt solrige dag, blev holdt ved Fjellebroen havn. Igen er ret mennesketom lystbådehavn med syrener og vind, der hylede i masteskovens takkelage.
De duftende gule rapsmarker matcher de lysegrønne skovbryn.
Man kan lige ane en gul mormor/farmor i fuld fart gennem rapsen.
Næsten fremme i Fåborg kommer man lige forbi Kaleko Vandmølle, som er den mest idylliske idyl, men kan forestille sig. Her har været vandmølle siden Valdemar Atterdags tid, men de nuværende bygninger er "kun" omkring 300 år gamle.  –  Lidt ældre læsere med hang til TV julekalendere vil måske kunne huske, at "Nissebanden"s chef hr. A38 boede i denne vandmølle, hvorfra han sendte and-befalet post ud til bandemedlemmerne.
I Fåborg var det berømte kunstmuseum naturligvis corona-lukket, men det var fruens vilje at finde en corona-åben café, – og det lykkedes.
Lidt kunst i downtown Fåborg blev det dog til: Vores café var nabo til Ymerbrønden. Kai Nielsens skulptur fra 1912 forestiller en nøgen Ymer fra den nordiske mytologi, der nærer sig ved koen Audhumbla. Koen slikker på en saltsten, fra hvilken drengen Bure skabes.
Efter Fåborg var det op ad bakke til landsbyen Svanninge.
I Svanninge er vi nu i en B&B, som er genbo til dette hus "Poppelhuset", hvor kunstmaleren Fritz Syberg,  hans kunstmaler-hustru Anna Syberg og deres børneflok boede, inden de flyttede op til Kerteminde til Johannes Larsen.  Tagets strithår skyldes den lokale stråmand.
Her i Poppelhuset malede Fritz Syberg i 1900 sit berømte maleri "Aftenleg i Svanninge Bakker", der er hans hovedværk og som kan ses i Fåborg Museum, – når det ellers er åbent.
På toppen af Svanninges landsbygade ligger middelalderkirken, som ved en restaurering i 1830'erne fik sit særprægede spir. Det skyldes, at lensgreve Brahe på Brahetrolleborg var vild med Tyrol og de østrigske alper, og da han betalte kirkens ombygning, hvad var så mere nærliggende end at give kirken en tyrolerhat, der matcher de sydfynske alper lige i nærheden, altså Svanninge Bjerge.