18/05/2020

Østfyn

En lang tur kræver en tidlig start. Klokken 05:53 bordede vi et S-tog på Bagsværd station med kurs mod Kbh H.
Vores allesammens DSB stillede et IC4 lyntog til rådighed kun for os. Vi var bare os to med cykler + en togfører og en togbetjent ombord. Det føltes helt underligt, men smittetrykket var helt i bund.
I Nyborg steg vi ud og var snart på vej sydover ad Østersøruten østfynske etape. Vi slog lige et slag forbi det 900-år-gamle danehof-slot i hjertet af byen. Det er stadigvæk lukket pga renovering og åbner først om tre år. Vi glæder os til at komme indenfor til den tid.
Den gamle bydel omkring slottet er idyllisk med mange meget velholdte bindingsværkshuse, toppede brosten og en hyggelig stemning.
Fyn er jo Danmarks frugthave og vi passerede uoverkommeligt store og espalierede æbleplantager ...
... og uendelige rækker med ribs, solbær og brombær. Vi konkluderede, at i hvert fald bærrene må blive høstet med specielle maskiner, uden at vi dog havde fantasi til at forestille os hvordan.
Mere velkendte var de store, gule og duftende marker med blomstrende rapsplanter.
Ved en særdeles ydmyg landevej lå dette mareridt af et drømmehus. "Onkels-Minde", som rædslen hed, var faktisk til salg. "En ejendom med mange muligheder", ville ejendomsmægleren nok sige.
Sydamerikansk storvildt på fynsk græs ved Tårup. Alpaca'er er Andesbjergenes kameler og trives allebedst i højder over 3800 meter. De kære dyr har masser af superfint uld, som de er så venlige at overlade til en uldbutik.
Danmark er et lidet land og tilmed uden klipper (ja, altså DK udenfor Bornholm). Fyn har så til gengæld Danmarks største vandreblok, som under sidste istid (for sådan cirka 100.000 år siden) er kommet hertil fra Sverige. Lidt uden for landsbyen Hesselager ligger dette stykke svensk grundfjeld, som var frosset fast i den nederste del af den enorme iskappe, der den gang langsomt gled vestpå hen over Danmark. Så sluttede istiden for ca. 11.700 år siden, isen smeltede, og "Damestenen" blev efterladt på et sted, som senere blev til Fyn. Damen vejer 1000 tons, og hendes omkreds er 46 m. 
Den særprægede Hesselager kirke var oprindelig romansk, men ejeren af den nærliggende herregård Hesselagergård fik i 1500-tallet til- og ombygget kirken, så den kom til at ligne hans renæssance-slot.
Hesselagergård, er ca. 800 år gammel, men den nuværende udseende renæssancestil stammer fra 1550'erne. Siden 1904 har Blixen-Finecke slægten ejet slottet og dets udstrakte skove og landbrugsjorde. [[Baronesse Karen Blixen-Finecke osv dukker op i tankerne]]
Frokosten blev indtaget under et halvtag på Lundeborg havn. Vi var temmeligt våde, så det gjorde godt med suppe, skiftetøj og lidt afslapning ved de ret øde havnearealer.
Åge, en optimistisk sølvmåge, holdt nøje øje med vores madder og spisevaner.
En 900 meter lang og meget velholdt allé, der fører ind til Tiselholt, en lille herregård i rosenborg-stil. Alléambitionerne er i hvert fald i orden.
Efter 60 km i betydelig blæst og drivende regn er vi (godt våde) nået frem til Svendborg, hvor vi tilbringer natten i en B&B på den lille ø Thurø (dvs. Tors ø) 5km fra downtown.
Vi håber på bedre vejr i morgen, måske endda tørt og solskin 😎